Dukedon z łososiem i czarnym pieprzem (サーモンの黒胡椒漬け丼)
Większość z Was pewnie nie słyszała o neto meshi (ねとめし). Są to dania, które stały się popularne w japońskim internecie. W zeszłym roku 'sławę’ zdobyły np. mleczne risotto, mozzarella z brzoskwinią czy smażony na głębokim oleju udon. Obecnie właśnie dukedon z łososiem i pieprzem jest najbardziej popularnym przepisem. Jest on bardzo łatwy a jednocześnie pyszny. A więc do dzieła!
Sos:
- sos sojowy 100ml
- mirin 100ml
- hon dashi 10g (w sklepach z azjatyckimi produktami)
- świeżo mielony, czarny pieprz
- olej sezamowy jedna łyżka
- łosoś na sashimi (w sklepach z azjatyckimi produktami)
- ryż
- świeże żółtko (konieczna wcześniejsza sterylizacja jajka)
- posiekany szczypiorek
1. Sos: Zagotuj mirin, aby odparować alkohol. Dodaj sos sojowy i hon dashi. Gdy hon dashi się rozpuści, pozostaw sos do wystygnięcia. Następni zagotuj ryż.
2. Łososia pokrój na cienkie plastry. Przełóż je do miski z ostudzonym sosem, tak aby cały łosoś był ostudzony. Dodaj zmielony pieprz i olej sezamowy, delikatnie wszystko wymieszaj. Pozostaw na 4-6 godzin.
3. Na dno miseczki nałóż ugotowany ryż. Na nim ułóż plastry łososia (jak na zdjęciu). Na środku zrób małe zagłębienie (na żółtko). Wszystko posyp posiekanym szczypiorkiem. Całość polej odrobiną sosu, w którym był łosoś.
SMACZNEGO! 🙂
źródło: japonczyk-gotuje