Idealny zimowy przysmak, czyli nama chokoreeto

Sezonowość objawia się w Japonii na wielu płaszczyznach, a jedną z nich jest niewątpliwie ta obecna w kuchni, ale i na sklepowych półkach. Produktem zaś, który wraz z coraz chłodniejszymi dniami staje się bardziej widoczny w sekcji słodyczy jest nama chokoreeto (生チョコレート).

Oryginalnie mianem nama chokoreeto nazwać można czekoladę, która zawiera co najmniej 40% miazgi kakaowej, 10% śmietanki i nie więcej niż 10% wody. Podawana jest w postaci małych kostek, które z wierzchu są często oprószone kakao.

Początki nama chokoreeto albo w skrócie nama choko sięgają końcówki lat 80. ubiegłego wieku. Stworzył ją japoński szef kuchni i właściciel sklepu ze słodyczami Sils Maria Masazaku Kobayashi.

W 1993 r. właśnie pod nadzorem Kobayashiego firma Meiji wypuściła na rynek czekoladki Meltykiss (メルティーキッス), które od tego czasu co roku pojawiają się w sklepach właśnie zimą. Nama choko w krótkim czasie zaskarbiły sobie serca wielu Japończyków, dlatego kolejne firmy tworzyły i nadal tworzą swoje wariacje na temat tej zimowej słodkości.

Co ciekawe, podobne czekoladki znaleźć można w Genewie. Podobnie jak nama choko charakteryzują się delikatnością i rozpływają się w ustach, czego zasługą jest świeża śmietana.

Źródło ilustracji: Bing, https://prtimes.jp/