Z każdą z czterech pór roku, jakich można doświadczyć w Japonii, związany jest jakiś wyjątkowy, sezonowy przysmak. Jesienią cała Japonia zajada się owocami persymony, czyli kaki 柿. Jest to jedyny czas, kiedy można skosztować tego wyjątkowo smacznego owocu.
Owoc przypomina wyglądem pomarańczowego pomidora. Po obraniu grubej skórki i rozcięciu na pół ukazuje się soczysty miąższ z kilkoma dużymi pestkami w środku. Dojrzałe owoce persymony są przepyszne, słodkie, soczyste i rozpływają się w ustach. W smaku przypominają połączenie brzoskwini, moreli i wanilii, nic więc dziwnego, że wszyscy je tak uwielbiają. Są to również doskonałe owoce na podniesienie odporności – zawierają dużo witaminy C oraz A.
Kaki dojrzewają w Japonii na jesień i jest to czas, w którym wszyscy obdarowują się tymi wyjątkowymi owocami. Właściciele drzewek mają ich tak dużo, że nie są w stanie zużyć wszystkich owoców sami, dlatego obdarowują nimi swoją rodzinę, przyjaciół czy znajomych z pracy. Typowym widokiem są też suszące się sznury kaki na zewnątrz domów – wysuszony owoc jest równie popularnym przysmakiem, co świeży, za to o wiele słodszym.
Oczywiście kaki można też wykorzystać jako składnik dania. Japończycy szczególnie uwielbiają sałatkę z szynką dojrzewającą, owocem kaki i octem balsamicznym.
Jak tylko zobaczycie kaki w sklepie, koniecznie spróbujcie – pamiętajcie tylko, że dojrzałe, czyli miękkie owoce należy przechowywać w lodówce, ponieważ szybko się psują.
źródła zdjęć: daiei.jp, secom.co.jp, michinoku-park.info, welq.jp