Co jest niezwykłego w deserach Kraju Kwitnącej Wiśni? To, że zaczęły one powstawać jeszcze zanim znano cukier. Wtedy to w Japonii wykorzystywano słodką fasolkę czy ryż. I te niezwykłe metody nadawania deserom słodkości są znane do dziś. Oczywiście z czasem zaczęto dodawać cukier i we współczesnych przepisach nieco widać wpływ zachodu. Oto klika, wybranych deserów Japonii, jedne bardziej współczesne, inne, znane od setek lat.
- Dorayaki – bardzo słodki japoński deser (czyli wagashi) powstał w okresie Edo (1603- 1868). Tradycyjnie pomiędzy dwa ciastka wkłada się słodką pastę z fasoli azuki zwaną anko.
- mochi – ciastka robione z klejącego ryżu, ale także z mochiko, czyli mąki ryżowej, często nadziewane pastą anko lub truskawkami, często obtoczone w sojowym proszku
- Dango – tradycyjne kluski robione z mochiko, czyli mąki ryżowej, zbliżone do mochi. Często podaje się je do zielonej herbaty. Dango są jadane przez cały rok, na różne sposoby, zależnie od pory roku
- Mont Blanc – jest to niezwykle popularny deser, które tworzy słodzone puree z kasztanów czasem z dodatkiem bitej śmietany
- crepes – cienki naleśnik, zwinięty w rulon podawany z nadzieniem – owocami, bitą śmietaną, czekoladą i lodami.
- cofe jelly – jak sama nazwa wskazuje są to galaretki zrobione z czarnej kawy, na których często możemy znaleźć bitą śmietanę lub lody waniliowe
- honey toast – to duża karmelizowana grzanka lub chlebek z dodatkiem lodów, owoców i wszelkich słodkości
- namagashi – rodzaj przekąski stosowany podczas ceremonii herbacianej. Są wykonane z naturalnych składników, często opierają się na galaretce i żelatynie
- imagawayaki – gruby naleśnik wypełniony przeróżnymi nadzieniami: od słodkich poprzez curry, majonez, warzywa aż do ziemniaków.
- castella – Casto-gąbka wykonana z cukru, mąki, jaj i syropu skrobiowego.
źródło:japan-talk