Iwate 岩手 to prefektura o najmniejszej gęstości zaludnienia zaraz po Hokkaidō – 90 osób na kilometr kwadratowy. Położona na wyspie Honsiu, leży nad Oceanem Spokojnym i sąsiaduje z prefekturą Akita na zachodzie, Aomori na północy oraz Miyagi na południu. Łańcuch górski Ou ma kilka aktywnych wulkanów. Stolicą prefektury jest miasto Morioka. Innym ważnym miastem jest Hiraizumi, które odgrywało bardzo ważną rolę polityczną i kulturową. Słynie głównie z przemysłu rybnego i metalowego. Jest to jedna z prefektur, które najbardziej ucierpiały przez wielkie trzęsienie ziemi i tsunami w marcu 2011 roku. Jedną z form wsparcia, jakie każde może udzielić temu regionowi, jest turystyka. W prefekturze Iwate jest wiele ciekawych miejsc, które usatysfakcjonują nawet najbardziej wymagającego podróżnika.
Historia
W przeszłości teren prefektury należał do prowincji Mutsu. Prefektura Iwate została stworzona po wojnie domowej boshin w 1876 roku. Hiraizumi było siedzibą rodu Hiraizumi Fujiwara od epoki Heian aż po późny okres Kamakura.
Warto zobaczyć
- Sanriku – przepiękne wybrzeże, rozciągające się od południowej części prefektury Aomori, przez Iwate po Miyagi. Mocno ucierpiało przez wielkie tsunami w 2011 roku – odbudowa potrwa jeszcze wiele lat, jednak prace postępują szybko, a większość dróg została wybudowana w ekspresowym tempie.
- Hiraizumi – miejsce wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Od 1105 było siedzibą północnej gałęzi rodu Fujiwarów i dzięki temu prężnie rozwijało się politycznie i kulturowo. Siedziba słynnych świątyń buddyjskich: Chūson-ji, gdzie pochowani są przedstawiciele rodu Fuijwara, oraz Mōtsū-ji
- Hachimantai – górski region słynący z tradycyjnych gorących źródeł, czyli onsenów
- Tōno – miasteczko o wyjątkowym folklorze, gdzie „zamieszkują” stwory znane z japońskich mitów
Lokalne specjalności
- makarony – miasto Morioka szczególne słynie z różnego rodzaju klusek. Trzy najsłynniejsze z nich to wanko soba, czyli makaron gryczany podawany w malutkich porcjach przez obsługę aż do momentu, kiedy nie powiemy, że mamy dość; reimen, makaron koreańskiego pochodzenia z dodatkami i w bulionie na zimno; oraz jajamen, rodzaj makaronu udon podawany z mięsnym miso, zieloną cebulką, ogórkiem i odrobiną imbiru. Miseczka z wanko soba jest również maskotką prefektury.
- krakersy nambu senbei, które w przeciwieństwie do tradycyjnych japońskich senbei nie są wypiekane z mąki ryżowej, ale pszennej. Jest to rodzaj ciasteczek z różnymi dodatkami
źródla zdjęć: find-travel.jp, chusonji.org.jp, travelbook.co.jp