Wykonanie tradycyjnej „trzepaczki” do matchy – 茶筅 (chasen) jest sztuką samą w sobie. Chasen zrobione są z drewna bambusowego, ważną ich cechą jest balans między giętkością a trwałością. Każdy kto choć trochę interesuje się Japonią wie o rytuale sporządzania herbaty. Proces ten ma wiele zasad i reguł a wszystko to ma na celu stworzenie atmosfery, sztuki i przeżycia. Jeśli chodzi o chasen nie jest inaczej.
Co ciekawe aż 90% bambusowych trzepaczek do matchy robionych w Japonii powstaje w jednej wiosce w prefekturze Nara. Tradycja tworzenia chasen ciągnie się już 500 lat. Shogunat Tokugawy obdarował 13 rodzin z wioski Takayama o nazwisku Tanimura możliwością tworzenia trzepaczek chasen. Sekret tworzenia chasen przez lata przekazywany był tylko najstarszemu synowi z rodziny. Trzepaczkowi artyści tworzyli swoje dzieła o zmroku przy nikłym świetle świec, tak aby sekret nie został wydany. Obecnie ostały się już tylko trzy rodziny. Sekret też już nie jest tak sekretny. Wprawdzie do osiągnięcia prawdziwego poziomu znajomości potrzeba 10 lat. Podstaw można jednak nauczyć się w ciągu roku na tyle aby samemu sprzedawać chasen. Nie jest to jednak dochodowa zbytnio dochodowa praca jako że aż 70% chasen kupowanych w Japonii pochodzi z Chin.