Degustacja lunchboxu z owadami i dziczyzną w Nagano

W mieście Ina w prefekturze Nagano zaprezentowano wyjątkowy lunchbox z przysmakami z mięsa niedźwiedzia, świerszczami i innymi owadami zebranymi w okolicy doliny Ina.

W degustacji w izbie handlowo-przemysłowej miasta Ina wzięło udział siedem osób, między innymi pracownicy urzędu miasta i biura promocji turystyki. „Bento z przysmakami z doliny Ina” prezentowane jest co roku w kwietniu jako jedna ze specjalnych atrakcji święta kwitnących wiśni (Sakura matsuri 桜まつり).  Ten wyjątkowy lunchbox nieprzerwanie od sześciu lat jest prezentowany jako efekt innowacyjnego podejścia do jedzenia lokalnej grupy kucharzy.

Tegoroczne bento składa się z potraw przygotowanych z lokalnych przysmaków – gulaszu ze świerszczy i larw wodnych zebranych z okolicznych pól i rzek, zupy miso z niedźwiedzim mięsem czy smażonych kawałków jelenia na kształt smażonego kurczaka w panierce karaage. Razem w pudełku znalazło się dziewięć wyjątkowych dań.

Uczestnicy degustacji na początku nie mogli uwierzyć własnym oczom, kiedy podnieśli wieczko pudełka. Gdy jednak chwycili za pałeczki i zaczęli jeść, zachwyceni mówili, że jest „przepyszne”. 31-letnia pracowniczka biura promocji turystyki po spróbowaniu stwierdziła, że „te dania mają wyborny smak, którego nie można sobie wyobrazić od samego patrzenia. Poczwarki jedwabnika szczególnie przypadły mi do gustu.”

Bento z nietypowymi delicjami trafiło do sprzedaży 10 kwietnia podczas Sakura Matsuri. Jedno pudełko kosztuje 1500 jenów (około 50 złotych). Kto z Was chciałby spróbować takiej oryginalnej „dziczyzny”?

źródło: nhk.or.jp