Jesień w japońskiej kuchni

Znaczenie sezonowości w Japonii zauważalne jest na wielu różnych płaszczyznach. Każda pora roku przywodzi na myśl nie tylko konkretne wydarzenia kulturalne i święta, ale także określone smaki. Delikatne ochłodzenie, które po upalnym lecie następuje wraz z jesienią i bogactwo owoców i warzyw typowych dla tego okresu sprawiają, że jesień kojarzona jest z sezonem na jedzenie.

Jednym z popularniejszych składników japońskich, jesiennych deserów stają się jadalne kasztany kuri (栗). Z nich przygotowuje się na przykład kuri manjū (栗饅頭), czyli słodkie ciastko, którego nadzienie stanowi gotowany na parze kasztan. Kuri są dla jesieni tak bardzo typowe, że w tym okresie na półkach japońskich supermarketów odnaleźć można na przykład Kit Katy właśnie o tym smaku.

Słodkie ziemniaki satsumaimo (サツマイモ) również szczególnie chętnie są spożywane jesienią. Podawane są na wiele sposobów: można usmażyć je na głębokim oleju albo zrobić z nich puree. Ponieważ są jeszcze słodsze niż inne słodkie ziemniaki, one także znajdują swoje miejsce w japońskich deserach.

Niezaprzeczalnie najbardziej jesiennym, japońskim owocem jest kaki (柿). Chociaż ten słodki, nieco przypominający pomidora owoc znany jest również w Polsce, w okresie jesiennym w Japonii cieszy się nieporównywalną popularnością. Najczęściej spożywany jest na surowo, ale można przygotować z niego także dżem.

Przedstawione produkty to zaledwie niewielki wycinek z całej palety jesiennych smaków Japonii.

Źródło ilustracji: https://www.healthbenefitstimes.com/