Zdrowe piwne przekąski – edamame 枝豆

Japończycy uwielbiają piwo. Wypada jednak, aby oprócz piwa na stole znalazło się jeszcze coś do jedzenia lub chociażby jakaś przekąska. W wielu japońskich barach, czyli izakaya, do każdego zamówienia dostaniemy przekąskę (otsumami), czyli talerz orzeszków lub popcornu. Popularne są jednak również tradycyjne japońskie piwne przekąski, takie jak fasolka edamame czy suszone ryby, wodorosty i owoce morza. W japońskich supermarketach i sklepach są specjalne półki na tego typu przekąski.

Japońskie przekąski idealnie pasujące do piwa: orzeszki, chrupki i suszone ryby

Warto przyjrzeć się jednak innej potrawie podawanej zwykle do piwa, która wyróżnia się swoimi walorami odżywczymi i kolorem.

Edamame 枝豆

Jest to potrawa znana w całej Japonii, przygotowywana z jeszcze niedojrzałych strąków soi. Rozpowszechniona w regionie Azji Wschodniej, zyskuje coraz większą popularność wśród miłośników zdrowego odżywania w Europie i Stanach Zjednoczonych. Ziarna soi podaje się w formie przystawki, chętnie dodaje się je do zup oraz wykorzystuje do produkcji słodyczy. Fasola posiadająca cenne źródło białka, znana jest w regionie Azji Wschodniej od ponad dwóch tysięcy lat. Ponadto bogata jest w błonnik, kwasy omega-3, witaminy B1, B2 i C.

Jako ciekawostka, pierwsze wzmianki o edamame pochodzą z 1275r., kiedy to japoński mnich Nichiren zapisał krótkie słowa w podzięce za dar edamame od odwiedzających świątynię.

Najczęściej edamame gotuje się bardzo krótko w osolonej wodzie lub przygotowuje na parze i posypuje grubą solą morską. Wyłuskane ziarna soi od razu nadają się do spożycia. Warto wiedzieć, że ich wartość odżywcza dyskwalifikuje paczkę chipsów na naszym stole.

 

źródła zdjęć: tokyokeizai.net, preacher.ti-da.net, old.men2qing.com