Gaje oliwne kojarzą się przede wszystkim z krajami śródziemnomorskimi. Mało kto spodziewałby się tak, zdawałoby się, europejskiej roślinności w Kraju Kwitnącej Wiśni. Wystarczy jednak podróż na Shōdoshimę, aby się przekonać, że jest inaczej.
Shōdoshima (jap. 小豆島) to druga co do wielkości wyspa na Wewnętrznym Morzu Japońskim. Leży ona w obrębie Parku Narodowego Seto Naikai. Shōdoshima posiada umiarkowany klimat, bardzo podobny śródziemnomorskiemu, co daje doskonale warunki do uprawy oliwek i produkcji z nich oliwy.
Pierwsze uprawy drzew oliwnych pojawiły się na Shōdoshimie w 1908 roku. W latach 70-tych zbiory z upraw osiągnęły niesamowity pułap- 400 ton. Obecnie jednak szacuje się je na ok. 133 ton oliwek. Wytwarzana z nich oliwa, nie tylko ze względu na smak, lecz również zdrowotne działanie, cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem w całej Japonii.
Oprócz gaju oliwnego, na wyspie warto zobaczyć również małpki park, miasteczko filmowe, które przeniesie nas do lat 50., posąg wielkiej Kannon oraz spróbować wytwarzanego na wyspie sosu sojowego.
![](https://japoland.pl/wp-content/uploads/181e0c6353abf25d750bd76ae6eda8af.jpg)
![](https://japoland.pl/wp-content/uploads/181e0c6353abf25d750bd76ae6eda8af.jpg)
Miasteczko filmowe Eigamura
źródła zdjęć: shodoshima.or.jp, guide.travel.co.jp, 4travel.jp, olivean.com