Obecnie w Polsce jesteśmy świadkami „ramen boomu” – powstaje coraz więcej restauracji serwujących tę sycącą japońską zupę, a miejsca już istniejące starają się dodać chociaż jeden rodzaj ramenu do swojego menu. Często nawet jeśli reszta pozycji nie ma nic wspólnego z kuchnią japońską! Jedno nie ulega wątpliwości – teraz każdy przy odrobinie chęci może spróbować tej wyjątkowej zupy, którą uwielbiają Japończycy.
W Japonii ramen również jest niezwykle popularny, ale mało kto wie, że istnieje on w wyobrażeniu Japończyków jako danie, którym zajadają się głównie mężczyźni. Ten tok rozumowania jest się w stanie pojąć, jeśli weźmie się pod uwagę wielkość porcji. Z tego powodu restauracje i bary specjalizujące się w ramenach są zwykle pełne panów, a Japonki odczuwają dyskomfort na myśl o jedzeniu przy mężczyznach ogromnej michy zupy z makaronem i pieczonym boczkiem… i podobno dlatego często odmawiają sobie tej przyjemności.
Morimoto Satoko postanowiła jednak wyjść na przeciw tym damskim problemom poprzez stworzenie specjalnego festiwalu ramenu, gdzie dziewczyny będą mogły się nim delektować bez obaw. Nazwa Ramen Girl Festival brzmi jak gdyby był to festiwal przeznaczony wyłącznie dla kobiet, ale wcale tak nie jest – do tokijskiej dzielnicy Nakano co roku na przełomie kwietnia i maja ściągają całe rodziny, aby spróbować najlepszych ramenów z całej Japonii w jednym miejscu. Morimoto dzięki festiwalowi ma nadzieję propagować kulturę jedzenia ramenu wśród dziewczyn, aby nawet poza festiwalem miały one więcej odwagi aby jeść ramen w pojedynkę w restauracji.
Specjalnie dla naszych Czytelników prezentujemy zdjęcia z przeglądem ramenów, których będzie można spróbować na tegorocznym Ramen Girl. Być może niektórych „ramenowych purystów” zdziwi fakt, że Japończycy dość luźno podchodzą do kwestii składników ramenu…
źródła zdjęć: ramengirls-fes.com