Amazake (甘酒) dosłownie oznacza tyle co ”słodkie sake”, jednak wbrew swojej nazwie jest z reguły zupełnie pozbawione alkoholu. Napój ten charakteryzuje słodki smak i kremowa konsystencja, a to czyni go niezwykle atrakcyjnym choćby dla dzieci.
Amazake przygotowywane jest z gotowanego ryżu, który następnie miesza się z grzybami kōji (麹), odpowiednikiem drożdży w polskiej kuchni. Ryż z grzybami gotuje się przez kilka lub kilkanaście godzin, aż ryż stanie się bardzo miękki i delikatny. Otrzymany wywar rozcieńcza się z wodą 1:1. Tak przygotowane amazake można również używać do sałatek, jako słodzik lub składnik deserów, smoothie, czy żywności dla niemowląt.
Pierwsze wzmianki o napoju ze sfermentowanego ryżu pochodzą z okresu Kofun (古墳時代 Kofun jidai). Obecnie jest on obowiązkowym dodatkiem z okazji tradycyjnych japońskich świąt, tj. Hinamatsuri (Dzień Dziewcząt) i Nowego Roku. W przypadku tego drugiego święta, nierzadko jest on sprzedawany w okolicy sintoistycznych chramów odwiedzanych przez Japończyków nocą z 31 grudnia na 1 stycznia. Tego dnia wiele osób udaje się do świątyń, by tam w otoczeniu rodziny czy przyjaciół wyczekiwać nadejścia Nowego Roku. W chłodną noc podawane na gorąco słodkie amazake jest napojem, który rozgrzewa i umila czas oczekiwania.
W napoju znajduje się bardzo dużo wartościowych substancji, m.in. aminokwasy, enzymy, witaminy z grupy B, witamina E, błonnik, minerały, tj. żelazo, cynk, wapń, magnez. Być może również tego względu amazake jest również bardzo dobrym lekiem na… kaca!
Źródło ilustracji: https://www.ja-town.com/