(Wegańskie) galaretki anmitsu 餡蜜

Anmitsu to bardzo popularny japoński deser wykonany z małych kosteczek przeźroczystej galaretki z agaru.

Aby przygotować galaretkę z agaru rozpuszcza się go w wodzie lub soku owocowym, np. soku jabłkowym. Ponieważ nie jest słodzona, anmitsu praktycznie nie zawiera cukru, żadnego tłuszczu, a mocno schłodzone idealnie nadaje się na lato.

Anmitsu

W wersji tradycyjnej galaretki podawane są z syropem z brązowego cukru (kuromitsu 黒蜜) i z dodatkiem anko (餡子)- słodkiej pasty z czerwonej fasoli azuki. Do dekoracji zwykle używane są 2-3 miękkie mochi lub ryżowe kluseczki dango. Bardziej współczesne dodatki to orzeźwiające, kwaśne owoce (brzoskwinie, kawałki ananasa, wiśnie) oraz lody śmietankowe. Deser serwowany jest w małych miseczkach, a spożywany za pomocą łyżeczki i widelca.

Anmitsu w mniej tradycyjnej wersji – z zieloną herbatą matcha

 

fumido.co.jp, icotto.jp, mi-journey.com, ssk-ltd.com