Prostokątna patelnia i inne ciekawe przybory kuchenne

Każda potrawa ma zestaw swoich przyborów, których potrzebujemy do jej przygotowania. Aby zrobić pyszne i puszyste ciasto potrzebujemy miski, sitka aby przesiać mąkę, rondelka aby rozpuścić masło itp. Kuchnia japońska mimo iż obecnie posiada wiele potraw z zachodu ma też te swoje tradycyjne i wyjątkowe. Z najbardziej oczywistych prawie każdy wie, że w Japonii używa się pałeczek – 箸 (はし, hashi) a bardzo przydatnym urządzeniem w kuchni jest urządzenie do gotowania ryżu – 炊飯器 (すいはんき, suihanki). Dzisiejszy artykuł to lista innych przydatnych przyborów kuchennych, których my w Polsce nie używamy.

Tarka do Daikon
大根 (daikon, wielki korzeń) czyli taka japońska rzodkiewka wyglądem przypominająca przerośniętą pietruszkę. おろし金 / 下ろし金 (orishigane, ścierający metal) bądź 下ろし器 (oroshiki) to tarki japońskie. Jedną z form podania daikon jest oroshi daikon czyli starta na paćkę rzodkiewka. Starcie daikon wymaga mocnej tarki o małych lecz mocnych ząbkach. Taki drobno starty daikon w kuchni japońskiej dodawany jest do makaronu aby nadać mu mocniejszy ostrzejszy smak. Orishigane oraz oroshi mogą też być użyte do tarcia wasabi, ząbki są jednak wtedy drobniejsze.
Gadgets: Japanese Grater (Oroshigane) | Serious Eats
Forma do Onigiri
お握り / 御握り (onigiri) czyli ryż uformowany w owalny bądź trójkątny kształt. Uformowanie go w ten idealny kształt nie jest wcale takie proste. Może wyjść niesymetryczny, niekształtny bądź po prostu jak onigiri po przejściach. Aby ułatwić proces tworzenia tej potrawy w sklepach w Japonii za niewielką cenę możemy kupić gotową formę.
Kitchen Baking Tools Triangle Form Mold Sushi DIY Onigiri Rice ...
Patelnia do tamagoyaki
玉子焼き鍋 (たまごやきなべ, tamagoyakinabe) to prostokątne patelnie w których możemy przyrządzić charakterystyczne zwinięte omlety. 玉子焼き (tamagoyaki, grillowane jajko) to nazwa zwiniętych omletów, używane są często w 弁当 (bentō) bądź jako dodatek do sushi.