Dziś kolejny przepis od smacznie gotującego Japończyka. Hojitea Latte ほうじ茶ラテ ma długą historię w Japonii, jest to często pijana herbata. Nie zawiera kofeiny, w związku z tym ma bardziej relaksujące, odprężające działanie. W japońskich kawiarniach na jej bazie przygotowuje się bardzo popularne latte, ale można je przygotować również w domu – wystarczy mieć liście hojitea.
SKŁADNIKI:
- liście Hojitea 1 łyżka
- mleko 200-250 ml
- cukier trzcinowy/brązowy ok.1 łyżka
- woda 2 łyżki
Krok 1. Na suchej patelni „upraż” liście herbaty ( dzięki temu jaj smak będzie bardziej wyrazisty )
Krok 2. W garnku wymieszaj uprażone liście herbaty, mleko, cukier i wodę. Postaw na mały ogień.
Krok 3. Zdejmij z ognia tuż przed zagotowaniem i przelej przez sitko aby pozbyć się listków herbaty.
SMACZNEGO! 🙂
źródło: japończyk_gotuje