Hojitea Latte ( Japończyk Gotuje )

Dziś kolejny przepis od smacznie gotującego Japończyka. Hojitea Latte ほうじ茶ラテ ma długą historię w Japonii, jest to często pijana herbata. Nie zawiera kofeiny, w związku z tym ma  bardziej relaksujące, odprężające działanie. W japońskich kawiarniach na jej bazie przygotowuje się bardzo popularne latte, ale można je przygotować również w domu – wystarczy mieć liście hojitea. 

SKŁADNIKI:

  • liście Hojitea                                  1 łyżka
  • mleko                                            200-250 ml
  • cukier trzcinowy/brązowy         ok.1 łyżka
  • woda                                                2 łyżki

Krok 1. Na suchej patelni „upraż” liście herbaty ( dzięki temu jaj smak będzie bardziej wyrazisty )

latte 1

Krok 2. W garnku wymieszaj uprażone liście herbaty, mleko, cukier i wodę. Postaw na mały ogień.

latte 2

Krok 3. Zdejmij z ognia tuż przed zagotowaniem i przelej przez sitko aby pozbyć się listków herbaty.

latte 3    latte 4

 

 

SMACZNEGO! 🙂

źródło: japończyk_gotuje