Ichigo Daifuku いちご大福 jest miękkim i ciągliwym mochi 餅 (ryżowe ciastko) nadziewanym świeżą soczystą truskawkową i słodką pastą z czerwonej fasoli. Deser ten pupularny jest w sezonie wiosennym.
Daifuku 大福 to dobrze znana tradycyjna japońska słodkość. Jest to miękkie mochi nadziewane słodką pastą z czerwonej fasoli. Istnieje wiele odmian Daifuku. Zwykle z zewnatrz są miękie i ciągnące, nadziewane różnymi dodatkami. Wiosną japońskie sklepy cukiernicze sprzedają sezonowe Daifuku.
Ichigo Daifuku zostało stworzone po raz pierwszy w latach 80-tych, więc jest ono uważane za stosunkowo nowe wagashi 和菓子 (japońskie słodycze) i pojmowane jest w kategorii tradycyjnej japońskiej słodkości z nowoczesnym akcentem. W zależności od regionów i sklepów, niektóre truskawkowe mochi mają nadzienie z czerwonej fasoli, podczas gdy inne używają shiroan 白あん (białej fasoli). Niektóre mochi mają bitą śmietanę i truskawkę w środku, zamiast pasty z fasoli. Ponieważ sezonowe mochi zawiera świeże truskawki, jest ono oferowane tylko w sezonie truskawkowym w Japonii, który wypada na przełomie zimy i wiosny.
Źródło zdjęć: otakufood.com,