Gaje oliwne kojarzą się przede wszystkim z krajami śródziemnomorskimi. Mało kto spodziewałby się tak, zdawałoby się, europejskiej roślinności w Kraju Kwitnącej Wiśni. Wystarczy jednak podróż na Shōdoshimę, aby się przekonać, że jest inaczej.
Shōdoshima (jap. 小豆島) to druga co do wielkości wyspa na Wewnętrznym Morzu Japońskim. Leży ona w obrębie Parku Narodowego Seto Naikai. Shōdoshima posiada umiarkowany klimat, bardzo podobny śródziemnomorskiemu, co daje doskonale warunki do uprawy oliwek i produkcji z nich oliwy.
Pierwsze uprawy drzew oliwnych pojawiły się na Shōdoshimie w 1908 roku. W latach 70-tych zbiory z upraw osiągnęły niesamowity pułap- 400 ton. Obecnie jednak szacuje się je na ok. 133 ton oliwek. Wytwarzana z nich oliwa, nie tylko ze względu na smak, lecz również zdrowotne działanie, cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem w całej Japonii.
Oprócz gaju oliwnego, na wyspie warto zobaczyć również małpki park, miasteczko filmowe, które przeniesie nas do lat 50., posąg wielkiej Kannon oraz spróbować wytwarzanego na wyspie sosu sojowego.

Miasteczko filmowe Eigamura
źródła zdjęć: shodoshima.or.jp, guide.travel.co.jp, 4travel.jp, olivean.com