W wielu regionach Japonii można już podziwiać kwitnące drzewa wiśni, czyli sakury, jednak oficjalny początek wiosny dopiero nadejdzie. Co ciekawe, Japończycy mają z tej okazji święto narodowe – mają wolne od szkoły i pracy, aby cieszyć się budzącą do życia przyrodą!
Co roku 20 marca obchodzone jest w Japonii święto zwane shunbun no hi (春分の日), czyli przesilenie wiosenne. Shun 春 to znak na wiosnę, a bun 分 znaczy dzielić.
Po 20 marca dni zaczną robić się dłuższe, a noce krótsze. Jest to jeden z dwóch dni w roku, kiedy dzień ma tyle samo godzin co noc. W takiej sytuacji, zgodnie z wierzeniami buddyjskimi, Budda się objawia, aby pomóc zagubionym duszom przejść przez rzekę dzielącą świat doczesny i Nirvanę.
Japończycy w ten dzień odwiedzają groby swoich bliskich, ofiarując im kwiaty, jedzenie oraz sake. Pomaga to zmarłym w przekroczeniu rzeki.
Popularnym rodzajem jedzenia ofiarowanym oraz spożywanym w ten dzień jest ciastko mochi w paście lub proszku z fasolki, zwane botamochi.
źródła zdjęć: kitakyushu-museum.net, trend-guide.com, koyoinoneta.com