Dodatek do japońskich deserów – kinako きな粉

Japońskie słodycze tradycyjne, czyli wagashi, przybierają różne kształty i kolory. Są jednak składniki, które są wspólne dla wielu z nich. Większość z nich jest pochodzenia roślinnego. Na przykład gdy słodycz ma zielony kolor, zwykle jest to zasługa aromatycznej bylicy Artemisia princeps. Często można również spotkać słodycze pokryte brązowym proszkiem. Nie są to sproszkowane karmelki!

Jest to mąka z prażonej soi zwana kinako (jap. きな粉 lub きなこ, rzadziej 黄粉). Jej nazwa oznacza dosłownie „żółta mąka”. Ma delikatny, lekko orzechowy smak i najczęściej używa się jej do obtaczania tradycyjnych słodyczy japońskich takich jak dango (kulki z ciasta ryżowego) czy warabimochi (prostokątne kawałki luźnego, kleistego ciasta z orlicy). Jest bogata w witaminę B oraz białko.

Kinako sprzedawana jest zwykle w takich opakowaniach

Kinako można również rozpuścić w mleku, krowim lub sojowym, aby otrzymać pyszny i odżywczy napój. W supermarketach dostępne jest również gotowe mleko sojowe o smaku kinako.

Współcześnie można zaobserwować przenikanie się tradycji i nowoczesności również w przemyśle cukierniczym Japonii i dzięki temu jest nam dane spróbować takich przysmaków jak cukierki o smaku kinako nadziewane mochi czy lody śmietankowe ze słodką fasolką azuki i posypką kinako. Taki deser można przygotować również w domu. Jeśli więc w sklepie z azjatycka żywnością natraficie na kinako, nie wahajcie się i spróbujcie użyć tej niezwykłej mąki do ulepszenia, zarówno pod względem smakowym, estetycznym, jak i odżywczym, rozmaitych deserów i dań!

Czekoladki o smaku kinako nadziewane mochi

Lody z azuki i kinako

źródła zdjęć: kagizen.co.jp, mainichi.jp, zaikei.co.jp, mognavi.jp, kawamitsu.co.jp